A szulfátálló cement jellemzői

Véleménye szerint a vasbeton termékek a legtartósabbak és tartósabbak. Ez a megfogalmazás azonban csalás. Megfelelő működési körülmények között a betonszerkezetek is súlyos deformációknak és károsodásnak vannak kitéve. Súlyos fagyok, talajrétegek süllyedése, oxigén-oxidáció, csapadék és különböző vegyi anyagok hatásai káros hatással vannak.

A legjobb megoldás a szulfát-ellenálló cement. Ez az építőanyag a legnagyobb népszerűségnek örvend azokban a régiókban, ahol az időjárási viszonyok sokat kívánnak. Ez azon területekre vonatkozik, amelyekre jellemző jellemzők a hirtelen hőmérsékletváltozások és nagy mennyiségű csapadék.

Mi az?

A szulfát-ellenálló cement vagy portlandcement egy speciális építőanyag, amely eltér a szokásos analógtól, és ellenáll a kémiai vegyületek negatív hatásainak és a változó természeti szeszélyeknek. A portlandcement fő területe a szivattyútelepek, a vízelvezető és a vízelvezető szerkezetek építése. A legtöbb ipari struktúrát beton és cink-szulfát építőanyag halmazai használják.

A szulfát-rezisztens cement viszonylag lassan megkeményedik, de az edzett állapotban nagyon nagy sűrűségű. Az utolsó tényező a fő előnye az építőanyagok között.

típusok

Összetételével a szulfát-ellenálló cement a következő típusokra oszlik:

 • pucolán portlandcement;
 • szulfátálló salak portlandcement;
 • szulfát-ellenálló portlandcement;
 • szulfát-ellenálló portlandcement, ásványi anyagok hozzáadásával.

Most nézzük meg ezeket az építőanyagokat:

 • puccolánnal A portlandcement granulált masszázs-salak és pozzolán keverékét tartalmazza. Utóbbi utal a vulkáni eredetű termékekre hamu, tufa és héj formájában. A pucolánok aktív ásványi adalékok a portlandcement gyártásában. Ez az építőanyag viszonylag rosszul tolerálható az alternatív nedvességtartalom és a szárítás, valamint a felolvasztás és a gyors fagyasztás ellen.
 • Szulfátálló salak portlandcement A klinkert granulált formában (kb. 50-60%) és kis mennyiségű gipszel keverjük össze. A termeléshez használt salaknak korlátozott mennyiségű alumínium-oxidot kell tartalmaznia (kb. 10-12% -ig). A szulfát-rezisztens salak A portlandcement az M300 és az M400 jelzéshez van hozzárendelve. Ez viszonylag ellenálló a szulfátok hatására, de nem tolerálja a súlyos fagyokat.
 • A szulfát-ellenálló portlandcement márka M400. Ez hajlamos a lassú megszilárdulásra és alacsony hőelvezetésre. Univerzális és ellenáll mindenféle hőmérsékleti viszonyoknak és páratartalomnak.
 • Szulfát-rezisztens cement ásványi anyagokkal hozzáadjuk a granulátum vagy a 5-10% ásványi anyagok teljes cementkeverékének kb. 15-20% -át. Ez a fajta építőanyag az M400 és M500 márkákkal készül. Az ásványi adalékokkal rendelkező szulfát-ellenálló cement kiválóan alkalmas különböző szerkezetek kialakítására, fokozott fagyállósággal és magas páratartalmú és szárazsággal szemben.

kérelem

A portlandcement fő összetevőinek köszönhetően, amelyek a természet és a káros vegyi anyagok ellenállóvá válnak, a felhasználással létrehozott szerkezetek tartósak és erősek.

A portlandcementet használnak szulfát-ellenálló beton előállítására, valamint a következő szerkezetekre:

 • szulfát-rezisztens cölöpök;
 • vasbeton szerkezetek;
 • híd mólók;
 • hidrotechnikai épületek.

Különös figyelmet kell fordítani a szulfát-ellenálló cölöpökre annak érdekében, hogy megértsük, mi az. A cölöpök olyan termékek, amelyek nagy pálcák, amelyek portlandcementből készülnek. Fő alkalmazási területe a struktúrák erősítése és a szilárd alapozás létrehozása az alapítvány építése során.

Ezeknek a termékeknek a minősége teljes mértékben befolyásolja az épületek tartósságát és biztonságát. A halom mélyen a földbe temették. Ezek ellenállnak a nedvességnek, csapadéknak, talajvíznek és kémiai elemeknek a talajtakaróban. Leggyakrabban nagy hidak, hidraulikus állomások és gátak építésére használják.

Ha az oldathoz ásványi habarcsot adunk, akkor a szokásos cementből is előállítható a szulfát-ellenálló beton. Ugyanakkor jobb a portlandcement használata a szulfátálló beton keverékének létrehozásához. Ez megnöveli a szerkezet szilárdságát a betonozás és a betontermék teljes élettartama alatt garantált védelem alatt álló minden szakaszban.

Klinker összetétele

A klinker köztes termék a portlandcement gyártásában. Először 1817-ben hallották, amikor a francia mérnök Louis Vick feltalálta a cementklinkert. Ez a hasznos felfedezés később 1840-ben segített mesterséges cementet (Portland-cementet) létrehozni.

A szulfát-ellenálló cement összetétele zúzott klinker komponenseit tartalmazza.ásványi anyagokból áll. Anyagi pontos termelésével minden szükséges összetevőt nem vesznek figyelembe. A késztermékek általában 5% aluminátot és 50% szilikátot tartalmaznak. Ez az arány annak a ténynek köszönhető, hogy a talajrétegekben és a csapadékban már elég sok szulfátvegyület van.

Az aluminátos reakcióba való belépéskor a szulfátok elpusztulnak, és ennek eredményeként maga a szerkezet deformálódik. Ezért a portlandcement előállításához az alapanyagban csak kis mennyiségben kell jelen az aluminát fázis.

A klinker alapösszetételét nagyban befolyásolja nem csak az alapanyag, hanem a gyártási feltételek is. Amikor a nyersanyagot égetik, a benne lévő szennyeződéseket kaotikusan helyezik el. Ez a tényező a klinker fázisok változó szerkezetét hozza létre. Ez utóbbi szokás szerint az ásványi anyagokat: alit és belit jelenti.

 • alit fontos ásványi anyag, amely nagy jelentőséggel bír a klinker összetételében. Gyorsan megkeményedik és nagy szilárdsággal rendelkezik. Az Alit nagyon aktív vízzel kombinálva.
 • fehéríti a reakció kevésbé aktív, ellentétben az alitával. Hőelvezetése kétszer kisebb, mint a fő klinker ásványi anyag - alita. A Belit lassan lefagy, és ennek köszönhetően nagy szilárdságú anyagot biztosít.

A cementklinker létrehozásában részt vevő alapvető köztes anyag a trikalcium-aluminát. Ennek az anyagnak a tartalma a szulfátálló cement standard keverékében csak 5-10%. Az anyag túlzott mennyisége szulfát korróziót okozhat, amint azt fentebb említettük. Ez a folyamat negatív következményekkel jár a betonszerkezet megsemmisítése és a sók falakon történő kristályosodása formájában.

Ami a legutóbbi romboló hatást illeti, a kristályosodás a cementkövér térfogatában észrevehető bővülése formájában hagyja a jelet.Néha a szulfátok hatása gipsz kialakulásához vezet, ami szintén hozzájárul a kő jelentős bővítéséhez és az épületek fokozatos megsemmisítéséhez.

A szulfátok vasbeton szerkezetekre gyakorolt ​​káros hatásait a talaj és a szerkezet önmagában történő szárításával és nedvesítésével látják el. Példa erre a folyó állandóan változó vízszintje. A nedvességnek kitett szulfát-ellenálló cementből készült vasbeton cölöpök lassan korrodálódnak az anyag szerkezetéből és a szerkezetek kopásából a teljes megsemmisítésig.

Kiválasztva a cementet a munkához, alaposan meg kell vizsgálnia annak alapösszetételét. Fontos figyelembe venni, hogy minden egyes talajfajtához speciális típusú cement szükséges.

Hogyan kell csinálni?

A szulfát-ellenálló cement gyártása kétféleképpen lehetséges:

 • a cementhabarcsot ásványi anyagokból származó speciális adalékanyagokkal készítse el;
 • az ipari módszerrel készült speciális cink-szulfát cement-homok keverék használata, amely tartós és garantálja a szerkezet védelmét a teljes üzemidő alatt.

A gyártás során az alkatrészek pontos arányát kell követni.

Abban az esetben, ha az ásványi adalékanyagok többszöröse a szokásos aránynak, az oldat szilárdsága jelentősen lecsökken, és a struktúrák törékenysége ennek megfelelően nő, ami elpusztul. A szulfátálló cement oldatnak meg kell felelnie az állami szabványok alapvető normáinak.

A portlandcement használata drága eljárás, ezért nem használják olyan gyakran, mint egy egyszerű analóg. Azonban a szulfát-ellenálló cement jellemzőihez képest egyszerűen összehasonlíthatatlan a normál betonhabarccsal.

     Végül is a portlandcement tartóssága többszöröse a hagyományos anyagokéhoz képest. Meg kell jegyezni, hogy főbb jellemzői teljesen megalapozzák a magas költségeket.

     A szulfát-ellenálló cement megbízhatóan védi az épületeket és a szerkezeteket a nedvesség és a fagy hatásától, növeli a szerkezetek kopásállóságát. Ez is jelentősen javíthatja az egyszerű betonhabarcs minőségét, így az ilyen építőanyag hosszabb ideig tart, mint a szokásos.

     A cementhabarcs megfelelő keverésének megismeréséhez lásd az alábbi videót.

     Comments
      szerző
     Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

     Bejárat

     Nappali

     hálószoba