A cementhabarcs aránya: az arány és a fogyasztás

A cement a fő építőanyag, amelyet a gazdaság szinte minden ágazatában használnak. Ezzel az anyaggal nagyon tartós termékeket kaphat, amelyek ellenállnak a nagy terheléseknek és ellenállnak a külső hatásoknak. Mindezek a jellemzők azonban az alkalmazott komponensektől és a főzési technológiától is függenek. A cementhabarcsokat széles körben használják az építőiparban, mivel lehetővé teszik számos művelet egyszerűsítését.

  Jellemzők

  A cementoldatok mesterséges keverékek, amelyek megszilárdulás után szilárd szerkezetet képeznek. Ez a termék több fő összetevőből áll.

  • Sand. Főkomponensként használják, mivel finom szerkezetet és viszonylag nagy szilárdságot egyesít. A megoldások elkészítéséhez folyó vagy kőfejtő homok használható. Az első típusú anyag, amelyet a monolit építés során használnak, így nagyon tartós termékeket kaphat.
  • víz. Ez a komponens szükséges a homok és a cement kötéséhez. A folyadék mennyiségét az oldat márkájától és céljától függően választjuk ki.
  • Cement. Ez a fő anyag, amelyre jellemző a magas tapadás a többi anyaggal. Ma már számos márkájú cementet használnak, amelyek különböző körülmények között működnek. Erősségmutatókban különböznek.
  • Lágyítók. Technikailag ezek különböző típusú szennyeződések, amelyek célja az oldat fizikai vagy kémiai tulajdonságainak megváltoztatása. Nem használják olyan gyakran, mert ez jelentősen növelheti a termék költségét.

  Hasonló termékeket használnak a következő típusú feladatok megoldására:

  • vakolás - néhány megoldás fedezi a falakat, hogy megvédje az építőanyagot, valamint az alapszintet;
  • a falazat - cementkeverékek tökéletesen összekötik egymás között egy téglát vagy egy gázblokkot, így azokat egyfajta ragasztóként használják az egyes csuklókon belül;
  • vasbeton szerkezetek létrehozása.
  kőművesség
  vakolás
  Vasbeton szerkezetek létrehozása

  A készítmények és követelmények típusai

  A cementhabarcs fő jellemzője az ereje. Ennek oka a cement és a homok aránya. A termék összetétele változhat, ami lehetővé teszi többféle keverék előállítását. Mindegyikük bizonyos körülmények között használható. Ezért fontos, hogy megfelelően előkészítsük a termékeket különböző tárgyak építéséhez.

  típusok

  A cementkeverékek típusokra való szétválasztásának egyik kritériuma a belső komponensek aránya. Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy egy kompozícióban csak egy márkajel lehet. De változhatnak is, mivel az erősség csak az összetevők koncentrációjától függ. Hagyományosan több márkára oszlik.

  • M100 (M150) - ezeknek a keverékeknek az alacsony szilárdsága jellemző. Az előkészítéshez használhatja az M200 - M500 cement márkákat. De szükség van a cement-homok komponensek arányának megfelelő kiválasztására.
  • M200 - Ez az egyik leggyakoribb megoldás. Nagyon gyakran használják a mindennapi életben a pályák felépítéséhez, vagy olyan bevonatok kialakításához, amelyek nem terhelhetők jelentős terhelésre. Ez a keverék viszonylag gyorsan megszárad, de bizonyos mikroklimatikus feltételeknek meg kell felelnie.
  • M300 - az ilyen típusú habarcs már konkrét típusoknak tulajdonítható.Beton előállítására használják, amelyből tartós padlóburkolatok készülnek, öntsük az alapokat és még sok más.
  • M400 - tartós beton, amely kiváló minőségű cementből (M350, M400, M500) áll. Használja a többszintes épületek alapjainak építéséhez. Ez a megoldás alapja a vasbeton padlóburkolatok és más hasonló termékek gyártásának.
  • M500 - Ez a legtartósabb beton, amely ellenáll a nagyon nagy terheléseknek. Megtartja eredeti tulajdonságait sok éven át és különböző ingerek hatására.

  adalékok

  A cementszuszpenzió minősége szinte minden alkotórészétől függ, ami benne van. Néha nem elegendő a homok-cement keverék tulajdonságai, ezért bizonyos körülmények között kell azokat módosítani.

  Ezt a problémát különböző összetevők hozzáadásával oldjuk meg. Ezekkel az adalékokkal úgynevezett folyékony üvegt kapunk. Ezeket a termékeket falak és más felületek vakolására használják.

  Ma a cementhabarcsok adalékanyagaként több terméket használnak.

  • lime. Kiegészítőként csak a foszlatott fajokat használják. Ennek az anyagnak a bevezetése lehetővé teszi a vízgőz áteresztőképességének és szilárdságának enyhe növekedését. Az ilyen termékek előkészítéséhez azonban tiszteletben kell tartani a pontos arányokat. Nagyon gyakran készülnek mészalapú vakolatok, amelyek szépen illeszkednek a falakhoz.
  • PVA. A ragasztó javítja az oldat tapadását és plaszticitását. Fontos, hogy a jó keverékhez válasszuk ki az adalékanyag megfelelő koncentrációját.
  • mosószerek. Az ilyen termékek befolyásolják az oldat plaszticitását. Csak víz után adjuk hozzá a készítményhez. Megfelel az egységnyi térfogatra vonatkozó szennyezőanyag pontos adagjának is.
  • Sütés vagy grafit. Ezek az anyagok gyakorlatilag nem befolyásolják a keverék fizikai tulajdonságait. Csak színezékként használják a késztermék színének megváltoztatására.

  A homok és a cement aránya

  Otthon is készíthet cement-homokhabarcsot, mivel a rendelkezésre álló összetevőkből áll. Elég könnyű megvásárolni őket szinte minden boltban. A megoldások azonban különböznek a cement és a homok arányában, amelyen az anyag fogyasztása és fizikai jellemzői függenek.

  téglafal

  A cementkötések egyik fő feladata a téglák kötése. Ilyen célokra nem nagyon erős jelek használhatók (M400-ig). A hasonló keverék megszerzéséhez a szakértők azt ajánlják, hogy a közepes homokot a minimális páratartalmú. A falazóhabarcs különböző cementekből készülhet. De ez már megváltoztatja a cement és a homok arányát. Néhány arány az 1. táblázatban található.

  1. táblázat: A komponensek aránya a cement márkájától függően

  Cement márka

  Része a homoknak

  Cement rész

  lime

  M500 (mész nélkül)

  3

  1

  -

  M400 (mész nélkül)

  2,5

  1

  -

  M300

  3,5

  1

  2/10

  M400

  2,5-4

  1

  1,3/10

  M500

  3

  1

  2/10

  Kérjük, vegye figyelembe, hogy a számítás csak egy mértékegység szerint végezhető el. A legtöbb esetben az összes alkatrész 1 m³. Ugyanakkor a kocka különböző anyagainak tömege eltérhet.

  Betonkészítés

  A modern iparban gyakran használják a betonszerkezeteket is. Ezeket az anyagokat gyárakban vagy közvetlenül az építési helyeken gyártják. Az ilyen termékek szilárdsága az alkalmazott cementtől is függ. Technikailag a betont M100 minőségű oldatból is készíthetjük, de nem fog ellenállni a terhelésnek, és minimális élettartamú lesz.

  A beton másik jellemzője a zúzott kő és más segédelemek jelenléte. Bevezetik a termék műszaki jellemzőinek megváltoztatását.

  Meg kell jegyezni, hogy különböző kombinációkban keverhetők össze, a beton használatának környezetétől függően.

  Ma sok szakértő a következő konkrét megoldások összetevőinek arányát használja:

  • 4 darab törmelék;
  • 1 rész cement;
  • 2 darab homok;
  • ½ rész víz.

  Kérjük, vegye figyelembe, hogy az arányok változhatnak, ha különböző polimer adalékokat kíván használni. Ilyen esetekben kívánatos figyelni az ilyen szennyeződések gyártóinak ajánlásaira.

  Vakolathoz és esztrichhez

  A padló kitöltése gyakran viszonylag folyékony cementhabarcsok használatával jár. Ez a konzisztencia lehetővé teszi a keverék egyenletes eloszlását az alapra és vízszintes felületet. A gipsz szinte mindig tiszta homokból, cementből és vízből áll. Sűrűsége eltérő lehet, mivel minden attól függ, hogy hol kívánják használni.

  A gipszkeverékek előállításának leggyakoribb aránya a cement és a homok aránya.

   Különös figyelmet kell fordítani a jelentős és állandó terhelésnek kitett esztrichekre. Ilyen felületek esetében olyan anyagokat kell használni, amelyek küszöbértéke nem kevesebb, mint 10 MPa. Ezt a konkrét márka használata nem érte el az M150-et. Az esztrich oldat elkészítésének aránya a következő tényezőktől függ:

   • a keverékek felhasználása különböző kommunikációs elemek elrejtése érdekében;
   • felületi szintező vastagság. Ha csak kis különbségekkel kell erősítenie a padlót, akkor alkalmazzon egy folyékonyabb készítményeket. Vastagabb rétegeknél kívánatos tartós típusú megoldásokat használni.

   2. táblázat: Homok és cement aránya esztrichekben

   Márka megoldás (eredmény)

   A cement márka

   A cement mennyisége (alkatrészek)

   Homok mennyisége (alkatrészek)

   M100

   M200

   1

   3

   M150

   M300

   1

   2

   M200

   M300

   1

   1

   M150

   M400

   1

   3

   M200

   M400

   1

   2

   M300

   M300

   1

   1

   Ne feledje, hogy az összetevők aránya a legtöbb esetben megismétlődik. Ugyanakkor ugyanakkor a kapott oldat szilárdsága a kimeneten más. Ez fontos annak megfontolására, hogy a termékeket bizonyos üzemi körülmények között használják-e.

   Hogyan kell tenyészteni?

   A cementhabarcsok előkészítésének folyamata az összes komponens egy bizonyos sorrendben történő összekeverését jelenti. Hasonló eljárás leírható több egymást követő lépésben.

   • Először is el kell döntenie, hogy milyen típusú megoldásra van szüksége. Ugyanakkor figyelni kell a kapott keverék szilárdságára. Ha ez a mutató fontos, az összes alkatrész további számítását kell elvégezni. Különös figyelmet kell fordítani a szabályozásra vagy szabványokra.
   • Ebben a szakaszban száraz komponenseket keverünk össze, amelyek térfogata 1 m³-ben vagy más hasonló egységben mérhető. Az oldat gyúrása előtt alaposan keverjük össze a homokot és a cementet, hogy egyenletes keveréket kapjunk. Ezért fontos a szilárd anyagok használata.
   • Amikor a készítmény sikeres volt, hígíthatja a keveréket. Ehhez fokozatosan adjon hozzá vizet, és alaposan keverje össze az összes összetevőt. A legjobb betonkeverők vagy más mechanikus eszközök használata. Az oldat konzisztenciáját a folyadék szabályozza.

   Tippek és trükkök

   A cementhabarcs előállítása egyszerű művelet. Végrehajtásakor ajánlott néhány, a gyártó és a tapasztalt építész által ajánlott egyszerű szabály, például:

   • ha a keveréknek műanyagnak kell lennie, ehhez folyékony szappant kell hozzáadnia. Először vízzel kell összekeverni;
   • kis adagokban vizet kell adni. Így lehetőség van a keverék sűrűségének szabályozására, amely nagyon fontos az esztrichek vagy falazatok esetében;
   • az építés során figyelembe kell vennie magát a téglát vagy más anyagokat. A szakértők azt javasolják, hogy készítsen ilyen keverékeket, amelyeknek ezeknek a paramétereknek megfelelően meg kell egyezniük. Ez lehetővé teszi, hogy egységes falszerkezetet kapjunk, amely tartós lesz;
   • A vakolatok hőszigetelő tulajdonságainak javítása érdekében érdemes hozzáadni a perlitet. Ugyanakkor ki kell cserélniük a homok egy bizonyos részét;
   • Javasoljuk, hogy csak friss cementet használjon, amelynek szerkezete nem tartalmaz csomókat. Ez nagy tapadást és egyenletes keverést biztosít.

   A cementhabarcs kiváló anyag, amely lehetővé teszi, hogy szilárd szerkezetet kapjon. Megfelelően elkészített keverék - szinte bármilyen szerkezet és alapja tartósságának ígérete.

   A cementhabarcs arányairól többet megtudhat a következő videóban.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba