Alumínium cement: jellemzők és alkalmazás

 Alumínium cement: jellemzők és alkalmazás

Az alumínium cement rendkívül különleges fajta, amely tulajdonságai szerint nagyon különbözik minden fajta anyagtól. Mielőtt megvásárolná ezt a drága nyersanyagot, figyelembe kell vennie az összes funkciót, és meg kell ismerkednie az áru alkalmazási területeivel.

Különleges jellemzők

Az első dolog, amely megkülönbözteti az alumínium-cementet a többiektől, az, hogy rendkívül gyorsan keményedik meg levegőben vagy vízben. E hatás elérése érdekében a nyersanyag speciálisan feldolgozott, égetett, zúzott. Tehát a nyersanyagok szükségszerűen alumíniummal dúsított talajok, és alumínium-oxiddal kiegészítik őket. A különleges alapanyagok miatt az alumínium cement második neve - aluminát.

Mint fentebb említettük, az alumínium-oxid cement keményedési ideje sokkal kisebb, mint más fajok. Az alkalmazást követő 45 percen belül megragadja ezt a típust. A végső keményedés 10 óra múlva következik be. Bizonyos esetekben fel kell gyorsítani a már elhúzódó folyamatot. Ezután a kezdeti összetételben adjunk hozzá gipszet, új fajta - gipsz-alumínium variáns. Ezt csak a gyorsabb beállítási idő és a keménység jellemzi, a nagy szilárdságú tulajdonságok teljes megőrzésével.

És hogy az anyag vízálló legyen, hozzáadódik a beton. Mivel az alumínium-oxid fajta a priori vízzáró, a cement csak fokozza ezeket a kezdeti tulajdonságokat. Fontos minőség a fagyállóság, valamint a korróziógátlás. Ez jelentős előnyöket biztosít az anyag megerősítéséhez.

A magas alumínium-oxid-cement összes pozitív tulajdonsága egy nagy listába kombinálható.

 • Kiváló szilárdsági jellemzők. Az anyag még víz alatt is ellenáll a kémiai és mechanikai külső hatásoknak. Nem esik korróziónak, nem fél a rendkívül alacsony hőmérsékletektől. Mindez hatalmas lehetőségeket nyit meg a használatához.
 • Nagy sebességű beállítás és keményítés. Ez különösen igaz, ha a lehető legrövidebb időn belül (például három napig) struktúrát szeretne építeni.
 • Immunitás a külső környezet agresszív összetevőivel szemben. Különböző kémiai vegyületekről beszélünk, amelyek hosszú ideig befolyásolják a kész cementszerkezetet, például: kemény szulfitot tartalmazó víz bányászati ​​műveletek során, mérgező gázok, extrém hő.
 • Kiváló tapadás mindenféle anyaggal. Példaként említhetők például a fémszerelvények, amelyek gyakran tömörített alumínium-oxid tömbök.
 • Nyitott tűz ellenállása. Nem kell attól tartani, hogy a cement kiszárad és morzsolódik. Tökéletesen ellenáll a magas hőmérsékletnek és a közvetlen tűzáramnak.
 • Lehetőség arra, hogy adalékanyagként használják a szokásos cementet. Ez akkor igaz, ha a szerkezetet fagyállóvá kell tenni a mentés közben. Az alumínium-oxid nyersanyagok alapján gyorsan növekvő és nem zsugorodó cementkeverékek használhatók az ipari építésben vagy sürgős javítások során.

Vannak alumínium-oxid lehetőségek és hátrányok.

 • Mindenekelőtt az anyag magas gyártási költsége.Itt fontos, hogy ne csak a berendezések, amelyeknek rendkívül tartósak és nagyobb teljesítményük legyen, hanem a technológia szigorú betartása, a hőmérséklet szabályozása égetés közben és más árnyalatok.
 • A második hátránya a keverék méltósága. Annak a ténynek köszönhetően, hogy az alumínium-oxid fajtája a megszilárdulás során hőt termel, nem alkalmas nagy területek öntésére: a cement nem keményedhet megfelelően és összeomlik, de az esetek száz százalékában jelentősen csökken az erősség jellemzői. Az ilyen cementet nem lehet erős hőre öntöttetni, ha a hőmérő 30 fok fölötti hőmérsékletet mutat. Ez is erőt veszít.
 • Végül, annak ellenére, hogy az alumínium-oxid variáns savakkal, mérgező folyadékokkal és gázokkal szemben nagy ellenállást mutat, az abszolút nem képes elviselni az lúgok negatív hatásait, ezért nem alkalmazható alkalikus tartalmú közegekben.

Az alumínium-cement két nagy csoportra oszlik: bővülő és kevert. A terjeszkedés sajátossága a nyersanyagok képessége a gyógyítás folyamatában. A szemváltozás nem lesz észrevehető, de ez pozitív hatással van a monolitikus cement blokk sűrűségére. A terjeszkedés az eredeti térfogat 0,002-0,005% -a.

Vegyes mintákat elsősorban a termék költségének és ennek megfelelően a termék árának csökkentése érdekében végeznek.Néhány esetben azonban az adalékanyagok további jellemzőket biztosítanak. Például a gipsz magasabb keményedési sebességet garantál, míg a cementköltség emelkedik. A salak és egyéb aktív ásványi adalékanyagok ezzel szemben növelik a beállítási időt, de az ilyen kevert cement ára sokkal alacsonyabb.

Műszaki adatok

A magas alumínium-oxid-cement technikai jellemzői attól függenek, hogy melyik márka tartozik hozzá. A 70-es években kifejlesztett GOST 969-91 szerint az ilyen cement szilárdsága HZ-40, HZ-50 és HZ-60 között van. Az egyes összetevők aránya a készítményben attól is függ, hogy milyen tulajdonságokat kell elérni, és milyen területen fogják használni a cementet. Nincs értelme itt megadni a cementet alkotó anyagok kémiai képleteit, de összehasonlítás céljából azt kell mondani, hogy a közönséges alumínium-cement 35-55% bauxitot tartalmaz, míg a magas alumínium-oxid tűzálló már 75-82%. Mint látható, a különbség jelentős.

Ami a műszaki tulajdonságokat illeti, bár az alumínium-oxid cement gyorsan keményedő lehetőség, ez azonban nem befolyásolhatja annak beállítását. A szabályoknak és szabályoknak megfelelően legalább 30 percnek kell lennie, és a teljes lefoglalás az alkalmazás után 12 óra elteltével történik (maximum). Mivel az anyag különleges kristályszerkezettel rendelkezik (az összes kristály az anyagban nagy), nem túl érzékeny a deformációs változásokra, és ezért biztonságosan beszélhetünk nem zsugorodásáról és viszonylag kis tömegéről.

A jellemzőknek különböző lehetőségei vannak, és a termelés módjától függően. Csak két módszert mutatunk be: olvadás és szinterezés.

Mindegyiknek saját sajátosságai vannak.

 • Tudományosan az első módszert a nyersanyag-keverék olvadási módszerének nevezzük. Ez több szakaszból áll, amelyek mindegyike figyelmet érdemel. Először elő kell készítenie a nyersanyagokat. Ezután a cement nyersanyagkeveréket megolvasztják és fokozatosan lehűtik, szorosan figyelemmel kísérve a hőmérsékleti mutatókat, hogy biztosítsák a legjobb szilárdsági tulajdonságokat. Összefoglalva, a kapott nagy szilárdságú salakot összeomlik és zúzza, így alumínium-oxidot kapunk.
 • A szinterelési eljárásban minden fordítva fordul elő: először a nyersanyagokat összetörik és összetörik, és csak akkor kerülnek pörkölésre. Ez tele van azzal a ténnyel, hogy az így nyert cement nem olyan erős, mint az első fejlődési módszer, de a második lehetőség kevésbé munkaigényes.

Egy másik technikai jellemző az őrlés finomsága, amelyet a szitaszedék százalékában fejeznek ki. Ezt a paramétert a GOST szabályozza, és mindegyik cementcikk esetében 10%. Rendkívül fontos az alumínium-oxid összetétele. Legalább 35% -nak kell lennie, különben az anyag elveszíti néhány jellemzőjét.

Az alumínium-oxid összetétel műszaki paraméterei meglehetősen széles határokon belül változhatnak. (ez vonatkozik az anyag kémiai képleteire is), de ez nem befolyásolhatja jelentősen a fő jellemzőit, például a keményedési sebességet, az erőt, a nedvességállóságot, a deformációval szembeni ellenállást. Ha a gyártás során nem tartották be a technológiát, és a felsorolt ​​jellemzők egy része elveszik, akkor az anyag hibásnak minősül, és nem kerül további működésre.

Felhasználási területek

Az alumínium-cement cementnek számos olyan célja van, amelyhez felhasználható. A leggyakrabban a talaj vagy a víz alatti vészhelyzeti munkákra vagy kanyargós szerkezetekre választják, de ez a lista nem korlátozott.

 • Ha a hídszerkezet károsodott, akkor az anyag vízállósága és annak képessége, hogy a víz szilárdsága sérülése nélkül is gyorsan beállítható és keményedik, az alumínium-oxid fajta segítségével sikeresen helyreállítható.
 • Ez úgy történik, hogy a szerkezetet rövid idő alatt kell megépíteni, és az alapítás után az első két napon belül meg kell erősíteni az erőt. Itt is a legjobb megoldás az alumínium-oxid.
 • Mivel a HZ mindenféle vegyi anyaggal szemben ellenálló (a lúgok kivételével), a környezetben (leggyakrabban vízben) magas szulfáttartalmú körülmények között is alkalmazható.
 • Ez a típus nemcsak a megerősítés, hanem a horgonyok rögzítésére is alkalmas mindenféle korrozív eljárással szemben.
 • Az olajkutak izolálásakor alumínium-oxidot (gyakrabban magas alumínium-oxidot) használnak, mivel az olajtermékekkel keverve is megfagy.
 • Mivel az alumínium-cement-cement alacsony tömegű, kiválóan alkalmas lyukak, lyukak, lyukak lezárására a tengeri hajókban, és a nyersanyagok nagy szilárdsága miatt egy ilyen „tapasz” hosszú ideig tart.
 • Ha magas talajvíztartalmú talajban kell elhelyezni az alapot, akkor a HZ márkák bármelyike ​​tökéletes.
 • Az alumínium fajtát nemcsak az épületek és szerkezetek felállításához és valamilyen beépítéséhez használják. Ebből kiöntik a kapacitásokat, amelyekben nagyon mérgező anyagokat szállítanak, vagy agresszív környezeti körülmények között kell elhelyezni.
 • A tűzálló beton gyártása során, amikor a fűtési hőmérsékletet 1600-1700 fokban tervezik, az alumínium-oxid cementet adnak a készítményhez.

Ha otthon szeretne ilyen cementet használni (például a vízálló gipsz vagy építés gyártásához), akkor kövesse az utasításokat a vele való munkavégzéshez.

Sok területen vízálló gipsz, magas alumínium-oxid-cement hozzáadásával:

 • a vízvezetékek repedéseinek lezárása;
 • fali dekoráció földalatti helyiségekben;
 • a csővezeték-csatlakozások lezárása;
 • medence és zuhany javítása.

kérelem

Mivel minden magánszemélyben élő személy szembesülhet az alumínium-oxid használatának szükségességével, Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet vele dolgozni.

 • Ne feledje, hogy a legjobb módja annak, hogy ilyen típusú cementekkel dolgozzunk, betonkeverő használata. A keveréket kézzel és gyorsan keverjük össze, nem lehetséges.
 • A frissen megvásárolt friss cementet azonnal fel lehet használni. Ha a keverék egy kicsit fekszik, vagy a lejárati idő szinte véget ér, szükség lesz a cement szitálására. Ehhez használjon speciális rezgő szitát. A keveréket egy építő lapátos csiga segítségével helyezzük el, és szitáljuk.Ez a cementkeverék lazítása és előkészítése további felhasználásra.
 • Szükséges figyelembe venni az alumínium-oxid nagyobb viszkozitását a többi típushoz képest. Ezért a cementszuszpenzió keverését hosszabb ideig végezzük. Ha rendes esetekben egy vagy másfél óra, akkor alumínium-oxid fajták esetén 2-3 óra. Nem javasoljuk, hogy hosszabb ideig keverjük össze az oldatot, mivel elkezdődik a beállítás, és nehéz lehet alkalmazni.
 • Ne feledje, hogy a betonkeverőt azonnal meg kell tisztítani, mert később, amikor ez a nagy teherbírású cement megszilárdul, a mosási eljárás sok időt és erőfeszítést igényel, nem is beszélve arról, hogy néha nem lehetséges a betonkeverő tisztítása.
 • Ha télen az alumínium-oxid opciókkal szeretne dolgozni, számtalan árnyalatot kell szem előtt tartania. Mivel a megszilárdulás folyamatában lévő anyag aktívan szabadítja fel a hőt, a keverék hígítására és alkalmazására vonatkozó összes intézkedés eltér a szokásos cementhabarcsokkal végzett munkától. Attól függően, hogy a keverékben lévő víz hány százaléka elérheti a 100 fokot, ezzel kapcsolatban rendkívül óvatosan kell dolgoznia, nem felejtve el a biztonságot.
 • Ha betonhoz dolgozik, amely a kompozícióban alumínium-cement-cementet tartalmaz, akkor gondoskodnia kell arról, hogy a hőmérséklete 10-15 fokon maradjon, és semmiképpen sem emelkedett fel, különben a beton keményedni kezd, mielőtt ideje lenne okozhat.

jelölés

Amint azt már említettük, a GOST szerint három fajta márka létezik: HZ-40, HZ-50 és HZ-60, amelyek mindegyike különbözik a többitől. Mindegyikük ugyanolyan beállítási idővel és keményedéssel rendelkezik, de erőssége változó. Még a korai életkorban a keverék erősödik: Ц-40 - 2,5 MPa naponta és 40 MPa három nap alatt; HZ-50 - 27,4 MPa naponta és 50 MPa három nap alatt; HZ-60 - 32,4 MPa egy nap alatt (ami majdnem megegyezik a HZ-40 márka három napos cementjével) és a harmadik napon 60 MPa-val.

Mindegyik márka tökéletesen együttműködik más anyagokkal: retarderek vagy gyorsítók beállítása.

 • A retarderek közé tartozik a borax, a kalcium-klorid, a bórsav, a citromsav, a nátrium-glükonát és mások.
 • A gyorsítók trietanol-amin, lítium-karbonát, portlandcement, gipsz, mész és mások.

A közönséges alumínium-oxid mellett az első, második és harmadik kategóriába tartozó magas alumínium-oxid-változatokat az alumínium-oxid tartalma jellemzi. Címkézésük a VHC I, VHC II és VHC III. Attól függően, hogy a felhasználást követő harmadik napon milyen erősség várható, a jelölést számok egészítik ki.

A következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

 • HHC I-35;
 • HCV II-25;
 • HCV II-35;
 • HCV III-25.

Minél nagyobb az alumínium-oxid százalékos aránya a készítményben, annál erősebb a kapott cement. Az első kategóriába tartozó magas alumínium-oxid-oldat esetében az összetételben az alumínium-oxid tartalmának legalább 60% -nak kell lennie, a második kategóriában - legalább 70% -kal, a harmadik - legalább 80% -nál. Ezeknek a mintáknak a beállítási ideje is kissé eltérő. A minimális küszöb 30 perc, míg a teljes fagyasztás 12 órán belül kevesebb, mint 15 óra, míg a második és harmadik kategóriák HC esetében 15 óra.

A szokásos alumínium-cement-cement nem rendelkezik tűzálló tulajdonságokkal, és minden kategória HHC-nek magas hőmérsékletnek kell ellenállnia. Tűzállósági arányok 1580 fokkal kezdődnek és 1750 fokot érnek el a VHC III-25 esetében.

A GOST szerint az I-35, VHC II-25, VHC II-35 és VHC III-25 osztályú cementeket nem lehet papírzacskókba csomagolni. A tárolás csak műanyag tartályokban engedélyezett.

tippek

Összefoglalva, tanácsot kell adnia arról, hogyan lehet megkülönböztetni a valódi cementet a hamistól.Az alumínium-oxid és ezenkívül a magas alumínium-oxid-tűzálló opció meglehetősen drága, így a piacon gyakran hamisak találkozhatnak. A statisztikák szerint az orosz piacon a cement mintegy 40% -a hamis.

Számos ajánlás segíti a trükköt.

 • A legnyilvánvalóbb szabály, hogy cementet vásároljon bizonyított, megbízható beszállítóktól. A jól megalapozott cégek közé tartozik a Gorkal, a Secar, a Ciment Fondu, a Cimsa Icidac és néhány más.
 • A végső kétségek eloszlatásához meg kell kérnie az eladótól, hogy mutassa meg az egészségügyi járvány következtetéseit. Megállapítja, hogy az anyag teljesen biztonságos az emberi egészségre. Néhány gátlástalan gyártó radioaktív anyagokat ad a cementkeverékekhez. Bár kis mennyiségben vannak jelen, jelentős egészségkárosodást okozhatnak. A természetes radionuklidok normál tartalma 370 Bq / kg.
 • Ha egy ilyen következtetés ellenőrzése után kétségek merülnek fel, javasoljuk, hogy ellenőrizze az egészségügyi és járványügyi következtetést kiadó hatóság címét. A csomagoláson és a megkötésen a címnek egynek kell lennie.
 • Ellenőrizze a zsák súlyát a GOST szerint. 49-51 kg-nak kell lennie, és semmiképpen sem haladhatja meg ezt a keretet.
 • A kompozíció kiválasztása után először vásároljon egy zsákot egy mintára. Dörzsölje a cementet otthon, és ha magas színvonalúnak tartja, nem találja meg a melléktermékeket törmelék vagy homok formájában, akkor ez azt jelenti, hogy kiváló minőségű.
 • Végül figyeljen a lejárati dátumra. Rendkívül kicsi - csak a csomagolás napjától számított 60 nap. Feltétlenül vegye figyelembe ezt a kritériumot a választáskor, különben olyan anyagot vásárolhat, amelynek teljesítménye a vártnál többször is rosszabb lesz.

Az alumínium cement technológiai rendszerének áttekintése, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba